Περιοχή - Δραστηριότητες

Η Βασιλίτσα

Η Βασιλίτσα βρίσκεται στην Βόρεια Πίνδο, στο όρος Λίγγος και σε υψόμετρο 2.246 μέτρων.
Είναι ένα βουνό με πολύ μεγάλη διάρκεια και καλή ποιότητα χιονιού καθ'όλη τη περίοδο του χειμώνα.

Η μεγάλη διάρκεια της "πούδρας" κατά τη χειμερινή περίοδο, προσελκύει τους έμπειρους skiers και snowboarders.

Στη Βασιλίτσα θα βρείτε πίστες για όλα τα επίπεδα των skiers (από αρχάριους μέχρι extreme). Οι skiers μπορούν να χρησιμοποιήσουν 5 αναβατήρες , οι οποίοι εξυπηρετούν συνολικά 14 χιονοδρομικές πίστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο συνεχόμενες πίστες (Λίμνες - Δρόμος ) δίνουν μια πίστα αρχαρίων συνολικού μήκους 3.860 μέτρων και υψομετρικής διαφοράς 469 μέτρων, που είναι μια  από τις μεγαλύτερες πίστες αρχαρίων στην Ελλάδα.
 

Χιονοδρομικό Κέντρο "Βασιλίτσας"

Μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών, σε  απόσταση 42 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, στην καρδιά της αθάνατης Πίνδου, βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας.

Το Ε.Χ.Κ.Βασιλίτσας σήμερα λειτουργεί με πλήρη αδειοδότηση των ηλεκτρομηχανολογικών και κτιριακών εγκαταστάσεων. Γεγονός που καθιστά το Ε.Χ.Κ.Βασιλίτσας το πρώτο στην Ελλάδα με έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άδεια λειτουργίας .

Διαθέτει ένα συρόμενο αναβατήρα μήκους 1100 μέτρων, και μεταφορικής ικανότητας 600 ατόμων ανά ώρα, ένα διθέσιο εναέριο αναβατήρα μήκους 845,6 μέτρων και μεταφορικής ικανότητας 1400 σκιέρ ανά ώρα, έναν τριθέσιο εναέριο αναβατήρα μήκους 991,4 μέτρων και μεταφορικής ικανότητας 1800 σκιέρ ανά ώρα και τέλος ένα baby lift. Οι αναβατήρες εξυπηρετούν 12 χιονοδρομικές πίστες. Για ξεχωριστές εμπειρίες λειτουργεί φωτιζόμενη πίστα.

 

Εθνικός Δρυμός Πίνδου "Βάλια Κάλντα"

Ο εθνικός δρυμός της "Βάλια Κάλντα", είναι από τους σημαντικότερους της χώρας μας και έχει έκταση 129.350 στρέμματα. Ιδρύθηκε το 1966, με σκοπό την προστασία της πλούσιας πανίδας και χλωρίδας, ειδικότερα την προστασία των αιωνόβιων ρόμπολων και μαυρόπευκων της περιοχής, ύστερα από ενέργειες της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών.

Περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια - Κάλντα (είναι βλάχικη λέξη και σημαίνει «Ζεστή κοιλάδα». Ονομάζεται έτσι γιατί εμφανίζει σημαντικές θερμοκρασιακές διακυμάνσεις στη διάρκεια του 24ώρου, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της ημέρας χωρίς νέφωση και πολύ χαμηλές κατά τη διάρκεια της νύχτας), του Αρκουδορέματος, τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι (Φλέγκα 2.159μ) μέχρι τις κορυφές του βουνού Αυγό(Υψ.2.177μ).

Ο Δρυμός της Πίνδου σαν γενική διαπίστωση Ελλήνων και ξένων ειδικών, χαρακτηρίζεται μοναδικός από βιολογικό, οικολογικό και ερευνητικό ενδιαφέρον. Συνδυάζει το αισθητικό τοπίο μεγάλης αξίας, τον βιότοπο με μεγάλη ποικιλότητα χλωρίδας και πανίδας, πολυποίκιλη γεωμορφολογική σύνθεση, αισθητικότητα και μοναδικότητα σε Εθνική και Ευρωπαϊκή κλίμακα.

Με μια πρώτη διερεύνηση, καταμετρήθηκαν 30 είδη δέντρων και θάμνων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, 120 είδη ποώδους βλάστησης με χαρακτηριστικό την εμφάνιση του ενδημικού είδους Centaurea vlachorum και 18 είδη ορχεοειδών.

Η αξία της περιοχής της Βάλια – Κάλντας και η ανάγκη για την προστασία της έχει αναγνωρισθεί όχι μόνο με την κήρυξη της σας Εθνικό Δρυμό απ’ το 1966, αλλά και σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με την ένταξη της στο δίκτυο των ιδιαίτερα προστατευόμενων περιοχών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (άρθρο 4 οδηγία 75/409). Ακόμα πρόσφατα η ίδια περιοχή έχει ενταχθεί σε ειδικό πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η Ε.Ο.Κ. για τη λήψη των επειγουσών μέτρων για την προστασία και την ορθολογική διαχείριση των πληθυσμών της καφετιάς αρκούδας στην Ελλάδα και την Ιταλία.
 

Δραστηριότητες / Σπορ


Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας.
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Διαθέτει 12 πίστες και ατέλειωτες πλαγιές τις οποίες οι χιονοδρόμοι απολαμβάνουν λόγω της πολύ καλής ποιότητας χιονιού, αλλά και της θέας που κόβει την ανάσα.

Καστρί – Σπήλαιο Νυμφών
Σύμφωνα με την ιστορία, ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Β΄ επέλεξε την περιοχή αυτή για να χτίσει τα θερινά του ανάκτορα, λόγω της στρατηγικής θέσης και του εκπληκτικού φυσικού τοπίου. Ο γιος του Αλέξανδρος ο Μέγας, σε νεαρή ηλικία, καθόταν στο σπήλαιο των Νυμφών με θέα τους καταρράκτες της Τσούργιακας και σχεδίαζε το μέλλον, αρχαίο καταφύγιο για τις γυναίκες της περιοχής στα χρόνια του Φιλίππου. Διαδρομή σχετικής δυσκολίας διάρκειας 4 ωρών.

Μονοπάτια
Τα δυο διεθνή μονοπάτια Ε6 και Ε4, ξεκινώντας από τη Σουηδία και την Πορτογαλία αντίστοιχα, διέσχιζαν αιώνες τώρα το νομό Γρεβενών, δημιουργώντας ένα σταυροδρόμι ανταλλαγής ιδεών και πολιτιστικών στοιχείων. Το Ε6 εισέρχεται στα Γρεβενά από τους πρόποδες του Σμόλικα, περνάει από τη Βασιλίτσα και διασχίζοντας τη Βάλια Κάλντα, συνεχίζει προς το νότο. Το Ε4 διασχίζει το νότιο τμήμα του νομού στα Καμβούνια.

Μονοπάτι Ε6
Διαδρομή 6 ωρών που απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και ανταμείβει τον πεζοπόρο με μοναδικές εικόνες ενός ξεχασμένου πράσινου παραδείσου καθώς διασχίζει ένα από τα πιο παρθένα τρμήματα του Δρυμού, δίπλα στην άγρια ομορφιά της Βάλια Κίρνα (Ρέμα του Διαβόλου), ξεκινώντας από το χωριά Δίστρατο και καταλήγοντας στην Σαμαρίνα.

Καταρράκτες Αητιάς
Επίσκεψη στους καταρράκτες της Αητιάς που δημιουργούνται από το ρέμα του «Βελονιά», το οποίο κατεβαίνει από τις πλαγίες της Βασιλίτσας.

Τεχνητή λίμνη Μαυραναίων
Σε απόσταση αναπνοής από την οδική αρτηρία Γρεβενών – Βασιλίτσας, η τεχνητή λίμνη των Μαυραναίων, κρυμμένη σε δασικό περιβάλλον δρυός, αποτελεί ιδανική επιογή γαι όλους. Ψάρεμα, canoe, τοξοβολία, εναέρια διαπέραση (flying fox).

Περιήγηση στα Πέτρινα Γεφύρια
Αζίζ Αγά (το υψηλότερο μονότοξο γεφύρι της Μακεδονίας), Καγκέλια, Σταυροποτάμου, Γέφυρα Σπανού (5τοξο), Γεφύρι του Κλέφτη (το μικρότερο, ονόματα συνδεμένα με την Ελληνική ιστορία, τους αγώνες και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που συνεχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον όλων.

Φαράγγι Σπηλαίου – Κελί της Καλόγριας
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαράγγια της Ελλάδος με ορθοπλαγιές 200 μ. Και μήκος 800 μ. που διασχίζεται από τον Ασπροπόταμο, κεντρική αρτηρία του Βενέτικου, αποτελεί αντιπροσωπευτική εικόνα της γεωμορφολογίας της Πίνδου. Στα τοιχώματα του φαραγγιού, σε ύψος 180 μ. κρέμεται κυριολεκτικά ένα φυσικό άνοιγμα με μεγάλο βάθος, γνωστό ως Κελλί της Καλόγριας καθώς η ιστορία αναφέρει ότι στις αρχές του 15 ου αιώνα μόναζε εκεί μια Καλόγρια, βρίσκοντας καταφύγιο και προστασία από τους Τούρκους.

Περιήγηση στα Μαστοροχώρια του Βοΐου
Καλλονή (λαογραφικό μουσείο), Δίλοφο, Δασύλιο, Χρυσαυγή, Κορυφή, Ροδοχώι, Κρυμίνι, Πεντάλοφος. Περιήγηση στα πλακόστρωτα μονοπάτια της ιστορίας των ξακουστών Ηπειρωτών Μαστόρων της Πέτρας που άφησαν εποχή σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στα Πηλιορίτικα χωριά.

Ορεινή Περιφερειακή ζώνη της Βάλια Κάλντα – Πέτρα Μεσύρη
Ακολουθώντας τα ίχνη της Καφέ Αρκούδας, διασχίζουμε μία από τις ομορφότερες φυσικές περιοχές του ορεινού όγκου της Πίνδου. Πυκνά δάση κονοφώρων με άφθονα νερά και βλάστηση.

Εθνικός Δρυμός Βάλια Κάλντα – Πυρήνας – Αρκουδόρεμα – Καταρράκτες
Εθνικές Δρυμός Βάλια Κάλντα – Λίμνες Φλέγγας
Ανάβαση τριών ωρών μέσα από το Ασημένιο και το Σκοτεινό Δάσος που καταλήγει σε υψ. 1950 μ. στις ορεινές λίμνες Φλέγα με μοναδική θέα στην τεχνητή λίμνη του Αώου.

Η διαδρομή των Άγριων Μανιταριών
Σεμινάριο Μανιταρογνωσίας και Μανιταρογευσίας. Ενημερωτική παρουσίαση για τα Άγρια Μανιτάρια της περιοχής (πάνω από 1500 διαφορετικά είδη εκ των οποίων 100 τουλάχιστον είναι εδώδιμα). Πρακτική ανίχνευσης, αναγνώρισης και συλλογής. Μαγειρική των συλλεχθέντων άγριων μανιταρών, μανιταροτσίπουρο, γλυκά κουταλιού μανιτάρι.

Για την Τρίτη Ηλικία
Πρόγραμμα αναψυχής και αναζωογόνησης για συμμετέχοντες τρίτης ηλικίας. Διήμερα ευχάριστης παραμονής και ήπιων δραστηριοτήτων, προσαρμοσμένων κατάλληλα για τις δυνατότητές τους.

Για Άτομα με Αναπηρίες
Στα προγράμματα μπορούν να συμμετέχουν και εκδρομείς με αναπηρίες. Ειδικευμένοι εκπαιδευτές και ειδικός υλικοτεχνικός εξοπλισμός δίνουν την δυνατότητα ενσωμάτωσης στα προγράμματα, ατόμων με κινητικές ή άλλες αναπηρίες.
 

Photo Gallery